Jakie są rodzaje jogurtów?

Trudno nie docenić widoków, jakie można podziwiać podczas pobytu w Grecji. Krystalicznie czyste morze, przepiękne plaże, góry czy zielone wybrzeże. Każda z greckich wysp jest inna i każda skrywa w sobie całe mnóstwo niesamowitych miejsc, które warto zobaczyć. Wyjazd do Grecji był moim marzeniem, które spełni się za klika dni.

Niezapomniane greckie wakacje i  grecki jogurt

jogurt naturalny greckiNadszedł w końcu dzień wyjazdu do wymarzonej Grecji. Razem z mężem wykupiliśmy sobie wakacje na Krecie. Wakacje było cudowne, przede wszystkim widoki, klimat i jedzenie. Greckie jedzenie składa się głównie ze lokalnych, ale przede wszystkim świeżych składników, takich jak: owoce morza, pomidory, bakłażany. Najbardziej zasmakował mi jogurt naturalny grecki, który był dodawany do wielu potraw. Grecki jogurt, znany  jest również jako yiaourti. To rodzaj jogurtu o gęstej i kremowej konsystencji. Jest on bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich i ceniony ze względu na swój wyjątkowy smak i właściwości odżywcze. Jogurt był naprawdę przepyszny, bardzo delikatny i lekki.Bardzo polubiłam sałatki ze świeżych warzyw z sosem zrobionym na bazie jogurtu greckiego. Często na podwieczorek serwowałam sobie świeże owoce np. oliwki, granaty i brzoskwinie polane naturalnym greckim jogurtem. Mój mąż na początku był sceptycznie nastawiony do tego produktu. Jednak gdy spróbował sosu zrobionego na bazie greckiego jogurtu ze świeżymi ziołami stwierdził, że jest on wyjątkowy.

W Grecji jogurt tego typu tradycyjnie wytwarzany jest z mleka owczego. Jogurt grecki jest składnikiem wielu dań narodowych Grecji. Używany jest jako podstawa do tzatzików oraz jako deser: z miodem i kwaśnym syropem wiśniowym lub słodyczami. Dodawany jest również do bardziej pikantnych potraw greckich.