Najlepiej działające napary

Przygotowywanie naparów jest jedną z najpopularniejszych technik przygotowywania ziół. Mogą być stosowane zewnętrznie oraz wewnętrznie, dzięki czemu bywają bardzo przydatne. Proces przygotowywania naparów jest zbliżony do zaparzania herbaty, najczęściej do naparów wykorzystuje się kwiaty, liście, ziele oraz drobne nasiona. Należy wykorzystywać takie rośliny, które w swoim składzie mają substancje wrażliwe na działanie wysokich temperatur.

W jaki sposób przygotować napar?

napar bomba witaminDo ziół stosowanych typowo w naparach można zaliczyć szałwię, tymianek, dziurawiec, rumianek czy nagietek. Często są one uzupełniane suszonymi owocami czy innymi dodatkami, które poprawiają ich właściwości. Jeżeli interesuje nas napar bomba witamin będzie dobrym wyborem. W celu prawidłowego przygotowania naparu należy odpowiednio odważoną ilość ziół zalać wrzątkiem. Następnie przykrywa się naczynie, w którym znajduje się surowiec zalany wodą i w zależności od jego rodzaju parzy się przez pięć do piętnastu minut. Po tym czasie należy napar odcedzić. Należy pamiętać, że napary nie są tak bardzo trwałe, jak maceraty albo odwary, z tego powodu warto przygotowywać je bezpośrednio przed spożyciem czy użyciem. W żadnej herbacie, poza Matchą, nie stwierdzono zawartości witaminy A. w ich składzie można znaleźć jednak witaminę B2, B3 czy C. Owoce, które znajdują się w naparze często nie tylko są źródłem witamin, ale jednocześnie mają właściwości antyoksydacyjne.

Zarówno dzika róża występująca w naparach, jak i krwawnik wspomagają pracę układu odpornościowego, oddechowego oraz oczyszczanie organizmu. Natomiast dzika róża, aronia oraz czarna porzeczka mają doskonały wpływ na pracę układu krążenia. Dodatkowo głóg powoduje wsparcie prawidłowej pracy serca. Jarzębina i pokrzywa jednocześnie wzmacniają organizm i dodają wigoru. W składzie naparów często też znajdziemy korzeń mniszka lekarskiego czy miętę.