Moda na zdrową żywność zapanowała już wiele lat temu, co oczywiście jest świetną informacją. Warto świadomie kształtować swoją dietę i wykluczać z niej to co szkodliwe, a wprowadzać zdrowe produkty, takie jak chociażby orzechy.
Czy warto jeść masło z orzechów nerkowca?
Niektórzy się zastanawiają czy jest sens jeść orzechy, ponieważ są tak małe, że trzeba ich bardzo dużo zjeść, aby je poczuć. Jednakże nic bardziej mylnego, ponieważ te małe twarde owoce różnych gatunków drzew, są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają też cenne składniki mineralne, jak chociażby magnez, wapń czy cynk, którego jest szczególnie dużo w orzechach brazylijskich. Jednakże uczucie sytość po nich, jest wynikiem zawartości dużej dawki kalorii. W stu gramach orzechów znajduje się nawet sześćset kalorii, dzięki czemu wystraczy ich zjeść garść, aby poczuć się najedzonym. Jednym z najczęściej wybieranych jest masło z nerkowców, ponieważ jest słodkie w smaku, W przypadku masła z orzechów włoskich, da się wyczuć nutkę goryczy, która jest skutkiem zawartości skórek. Podobnie może być w przypadku pasty z orzechów laskowych. Jeżeli chodzi o orzechy nerkowca, to nie ma obawy o gorzki smak, ponieważ są one sprzedawane bez skórki i łupinek i są naturalnie słodkie. Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować taki krem, to wystraczy przygotować odpowiednią ilość orzechów, lekko ją podprażyć w celu podkreślenia aromatu oraz wielokrotnego zmielenia ich w blenderze. Pożądana jest płynna konsystencja masła i do tego momentu trzeba je miksować.
Jeżeli nie chcemy samodzielnie go robić, to bez problemu dostaniemy masło z różnego rodzaju orzechów w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej jest to masło z orzechów laskowych, włoskich lub nerkowca. Każde z nich kosztuje około 40 złotych.